20 naturalnych produktów leczniczych

cytyna

20 naturalnych produktów leczniczych

Każdy produkt żywnościowy jest zestawem większej lub mniejszej ilości minerałów, witamin oraz składników odżywczych.  Owoce i warzywa przodują w dostarczaniu niezbędnych składników, chroniących nasze zdrowie. To wiemy.

Które z nich mają szczególnie działanie terapeutyczne?

Przeczytaj żeby wiedzieć jak zmodyfikować swój codzienny jadłospis, to całkiem proste i smaczne;)

BROKUŁY

  • witaminy: karoten, B9, E, K,
  • mikroelementy: wapń, magnez, potas, sód, żelazo, selen, bor, nikiel
  • zawierają dużą ilość witamin i antyoksydantów. Najbogatsze źródło witaminy C wśród warzyw!
  • chroni przed nowotworami
  • wspomaga leczenie grypy
  • dodaje energii
  • sprzyja przechodzeniu treści jelitowej

CEBULA

  • Witaminy: C,E, A, mikroelementy: potas, siarka, wapń, selen, mangan, kobalt, fluor,
  • działa przeciwbakteryjnie
  • spożywana na surowo: obniża poziom cholesterolu oraz obniża poziom glukozy we krwi
  • działa moczopędnie (zalecane w przypadkach zatrzymania wody w organizmie)
  • właściwości terapeutyczne : angina, atak nerwowy, atak wątroby, brak apetytu, miażdżyca, chrypka, depresja, grypa, katar, migrena, pasożyty, reumatyzm, zatrzymanie moczu

CYTRYNA

  • witaminy: C, P(flawonoidy), grupa B, E,
  • mikroelementy: wapń, żelazo, selen, fluor, jod, bor
  • zwiera dużą ilość witaminy C
  • działa tonizująco na tkanki narządów wewnętrznych
  • opóźnia procesy starzenia
  • wspomaga układ immunologiczny, przez co pomaga w walce z chorobami zakaźnymi, reumatyzmem, artretyzmem
  • właściwości terapeutyczne :angina, afty, ból gardła, choroby watroby, egzema, kac, migrena, nadcisnienie, nieświeży oddech, opryszczka, reumatyzm, zaparcia, zapalenie oskrzeli, zapalenie spojówek, zapalenie ucha, zmęczone nogi, zatrucie mięczkami, białe zęby, cellulit, czyrak, łamliwe paznokcie, żylaki, zmęczona skóra

CZARNA PORZECZKA

  • witaminy: E,B,A , P
  • mikroelementy: potas, wapń,
  • źródło witaminy C, błonnika i minerałów
  • pomaga w zwalczeniu gorączki, reumatyzmu, biegunki
  • ma działanie regenerujące
  • chroni przed infekcjami
  • właściwości terapeutyczne : alergia, ból gardła, miażdżyca, reumatyzm, wrzód, zatrzymanie moczu, zmęczenie

CZOSNEK

  • zawiera: allicynę, alliinę,
  • witaminy: C, E  grupa B;
  • minerały: siarka, selen., mangan, miedź, żelazo, cynk, wapń
  • ma właściwości przeciwwirusowe, odkażające, moczopędne
  • zapobiega wrzodom, niestrawności,zaparciom
  • wskazane w stanach bezsenności i stresu
  • spowalnia starzenie się komórek
  • właściwości terapeutyczne:astma, miażdżyca, grypa, kaszel, kamica żółciowa, katar, nadciśnienie, pasożyty, próchnica, rany, reumatyzm, stres, wolne trawienie, zapalenie stawów, zapalenie oskrzeli

GREJPFRUT

  • witaminy: C, A, kwas foliowy
  • minerały: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo
  • zawarta witamina C pomaga w stanach zmęczenia i stresu
  • wzmacnia naczynia krwionośne i komórki wątrobowe
  • jest niskokaloryczny

HERBATA

  • witaminy: A, grupa B, E,
  • mikroelementy: wapń, cynk, fluor
  • ma działanie antyseptyczne
  • wspomaga trawienie, neutralizuje tłuszcz
  • jest środkiem moczopędnym
  • tianiny pobudzają pracę mózgu
  • właściwości terapeutyczne: poprawa krążenia krwi, przyspiesza metabolizm, oczyszcza i wzmacnia skórę, oczyszcza z żółci, usuwa zmęczenie, zapobiega anemii

KARCZOCH

  • witaminy: C, grupa B, E, A
  • mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez
  • posiada właściwości moczopędne
  • reguluje poziom kwasowości (szczególnie wskazana osobom spożywającym dużo mięsa)
  • działa oczyszczająco na wątrobę
  • zawiera dużą ilość witamin z grupy B dzięki czemu poprawia: stan skóry, pracę układu nerwowego i mięśni
  • właściwości terapeutyczne: biegunka, brak apetytu, obniża cholesterol, cukrzyca, gorączka, kamica żółciowa, katar sienny, mocznica, otyłość, problemy z wątrobą, kołatanie serca, zaparcie, reumatyzm, cellulit

KIWI

  • witaminy: C, E, grupa B,
  • minerały: magnez, wapń, potas, żelazo
  • zawiera dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcza
  • jest niskokaloryczny

KWIAT LIPY

  • zawiera terpeny, które chronią przed otyłością
  • zalecany w stanach bezsenności, przemęczenia i osłabienia nerwowego
  • pomaga w procesach trawiennych
  • zalecany w stanach grypowych
  • zmniejsza przekrwienie skóry
  • właściwości terapeutyczne: bezsenność, ból gardła, cukrzyca, miażdżyca, migrena, nadciśnienie, nerwowość, nudności, ospa wietrzna, pasożyty, niepokój, skurcze, stres

MARCHEW

  • witaminy: A, B9
  • minerały: magnez, potas, wapń, żelazo
  • obniża poziom cholesterolu
  • dostarcza beta-karotenu będącego prekursorem witaminy A
  • zapobiega starzeniu się komórek
  • wspomaga pracę mózgu
  • właściwości terapeutyczne:afty, anemia, astma,kaszel, pasożyty, schorzenia wątroby, zapalenie zatok, zaburzenia wzrostu

MIĘTA

  • olejki eteryczne, triterpeny, kwasy fenolowe
  • flawonoidy, witaminy A i C
  • minerały: magnez, żelazo
  • lecznicza w grypie
  • uśmierza ból, wspomaga trawienie
  • stymuluje umysł
  • właściwości terapeutyczne: bezsenność, ból brzucha, bóle jelitowe, katar, kaszel, migrena, nieżyt żołądka, niestrawność, wzdęcia, zawroty głowy, zmęczone nogi, reumatyzm,bóle menstruacyjne

MIÓD

  • witaminy: grupa B (B1, B2, B3. B5, B6, B9, PP)
  • minerały: wapń, chlor, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, sód, diarka
  • wysoka zawartość składników odżywczych i mikroelementów
  • posiada właściwości regeneracyjne, polecany rekonwalescentom
  • skuteczny w leczeniu wrzodów, anemii
  • wspomaga wzrost u dzieci
  • właściwości terapeutyczne: choroby wątroby i nerek, przyspiesza perystaltykę jelit, działanie oczyszczające

OCET

  • witaminy: B,D,  B9,B12
  • minerały: potas, chlor, sód, fosfor, siarka, magnez, wapń, żelazo, miedź
  • działa na układ pokarmowy; pobudza trawienie, apetyt
  • opóźnia starzenie i pojawianie się plam wątrobowych
  • poprawia stan skóry i włosów
  • polecany ocet: jabłkowy, z octu winnego
  • właściwości terapeutyczne: zwiększa kwasowość soków żołądkowych przez co działa leczniczo na nieżyt żołądka, wrzody, trawienie, nudności , wzdęcia, zaparcia oraz: afty, ból gardła, dolegliwości związane z menopauzą, hemoroidy, migrena,

OLIWA Z OLIWEK

  • antyoksydanty, polifenole
  • przeciwdziała otyłości
  • posiada właściwości antyoksydacyjne
  • obniża poziom cholesterolu
  • ułatwia przechodzenie treści jelitowej
  • właściwości terapeutyczne: anemia, miażdżyca, lumbago, migrena, nadciśnienie, reumatyzm, zapalenie oskrzeli, zaparcia

POMARAŃCZA

  • witaminy: C, E, A
  • minerały: wapń, fosfor, potas
  • zwalcza niepokój, bezsenność, rozstrojenie jelitowe w trakcie stresu
  • zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych
  • opóźnia procesy starzenia się skóry
  • właściwości terapeutyczne:: bezsenność, alkoholizm, depresja,grypa, katar, skurcze, nerwowość, nieświeży oddech, nudności, rekonwalescencja, kołatanie serca, trawienie,zaparcia, zmęczenie

SOJA

  • zawiera 35% białka, 18% tłuszczu, 30%węglowodanów
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: 45-60% kwasu linolowego 3-8% kwasu linoleinowego
  • zawiera lecytynę sojową – przeciwdziała miażdżycy
  • posiada właściwości antyoksydacyjne
  • chroni przed nowotworami
  • pozwala zachować niski poziom cholesterolu
  • jest niskokaloryczna
  • właściwości terapeutyczne: anemia, cukrzyca, zmęczenie, katar, opryszczka

POMIDOR

  • witaminy: A, grupa B, C
  • minerały: potas, chlor, fosfor, magnez
  • jest bogaty w mikroelementy, błonnik, witaminy m.in. C i E, kartenoidy
  • posiada właściwości rewitalizujące, przeciwzakaźne i moczopędne
  • zapobiega nowotworom
  • zbawienny dla zdrowia
  • właściwości terapeutyczne: kamica nerkowa, miażdżyca, nieżyt jelit, reumatyzm, ropień, przyspiesz perystaltykę jelit

TYMIANEK

  • zawiera terpeny: tymol, fenol, karwakrol
  • posiada właściwości stymulujące, wzmacniające i antyseptyczne
  • zawiera substancje pobudzające fizycznie i psychicznie
  • poprawia samopoczucie, chroni przed stanami depresyjnymi
  • właściwości terapeutyczne: ból gardła i szyi, depresja, grypa, infekcja pochwy, kaszel, napięcie umysłowe, nieświeży oddech, skąpe miesiączki, reumatyzm, stany gorączkowe, zapalenie zatok, trawienie, zmęczenie mięśni

WINO

  • zawiera kwasy m.in.: jabłkowy, winowy, bursztynowy
  • witaminy : P(flawonoidy), E
  • obniża ryzyko wystąpienie chorób krążenia
  • wspomaga trawienie
  • zmniejsza przyswajanie tłuszczów
  • właściwości terapeutyczne: anemia, angina, astma, cholesterol, depresja, kamica nerkowa, trawienie, uderzenia gorąca, wzdęcia, zaparcia, zmęczenie

Znając listę szczególnie ważnych produktów leczniczych możemy łatwo zmodyfikować jadłospis. Oprócz gwarantowanej dawki zdrowia, dodatkowo zrzucimy zbędne kilogramy 🙂


 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *