Prof. Grażyna Cichosz : miąższ aloesu działa jak naturalny antybiotyk

aloesizdrowie

Prof. dr hab. Grażyna Cichosz prof. zw. Wydziału  Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zbadała fenomen miąższu aloesowego Aloe Vera Gel firmy Forever.

Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego Aloe Vera znane są od stuleci w różnych regionach świata; zapobiega wypadaniu włosów, działa odmładzająco i prozdrowotnie na skórę, układ pokarmowy, kostny, moczowo-płciowy oraz odpornościowy.

Wszystkie znane od dawna prozdrowotne właściwości aloesu potwierdzono w  badaniach naukowych. Powszechne zastosowanie w leczeniu chorób, zwłaszcza tych, w których występuje stała stymulacja centralnego układu nerwowego, np. zapalenia korzonków nerwowych, wrzody, skurcze naczyń krwionośnych, nadciśnienie, zaburzenia snu itp. Pewne jest, że miąższ aloesowy regeneruje siły witalne i wzmaga skuteczność leczenia metodami klasycznymi.

Jeśli aloes to tylko Forever Aloe Vera Gel!

Aloe Vera Gel to zmielony miąższ liści Aloe Vera, stabilizowany w naturalny sposób i zastrzeżony patentamialoespro USA nr 4178372 i nr 444613.

W procesie pozyskiwania miąższu odrzuca się skórę z liści aloesu, w której zawarta jest aloina i emodyna –substancje o działaniu drażniącym i przeczyszczającym. Czysty miąższ aloesowy uzyskiwany jest z dojrzałych roślin, co najmniej trzyletnich.

Zawiera aminokwasy, komplet witamin rozpuszczalnych w wodzie, najistotniejsze dla zdrowia witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (E i A), związki mineralne i pierwiastki śladowe, enzymy, polisacharydy, kwasy organiczne, antrachinony.

Wszystkie składniki miąższu aloesowego są dobrze rozpuszczalne w wodzie, termostabilne, nie ulegają inaktywacji w kwaśnym środowisku żołądka. Wszystkie – bez wyjątku – charakteryzują się aktywnością biologiczną, wysoką biodostępnością i skutecznością w stymulacji przemian biochemicznych w organizmie człowieka.

kup teraz

aloes a układ pokarmowy

Najważniejszym czynnikiem zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego jest równowaga kwasowo-zasadowa. Białka i związki mineralne obecne w miąższu aloesowym zapobiegają  nadkwasocie dzięki właściwościom buforującym. W odróżnieniu od  zalecanych przy nadkwasocie farmaceutyków miąższ aloesu nie wiąże kwasu solnego i nie utrudnia procesów trawiennych, a wręcz przeciwnie. Stymulujący wpływ na trawienie wywierają enzymy oraz związki mineralne i witaminy, które stymulują aktywność enzymów.

Świeży miąższ z aloesu wykazuje szeroką skuteczność  w terapii dolegliwości i chorób układu pokarmowego:

  • regeneruje narażoną na działanie kwasu solnego i enzymów trawiennych śluzówkę żołądka

  • reguluje procesy trawienne w jelitach, likwiduje zaparcia, stymuluje organizm w usuwaniu toksyn oraz zapewnieniu korzystnej równowagi bakteryjnej w jelicie grubym

  • działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i anty-grzybiczo

  • hamują rozwój licznych patogenów: streptokoków, drożdży Candida Albicans, gronkowców oraz wywołujących wrzody żołądka Helicobacter pylori

  • przydatny w leczeniu wrzodów żołądka, spowodowanych najczęściej przez Helicobacter pylori a jego prozdrowotne działanie polega na:

    • łagodzeniu bólu (przeciwzapalne działanie kwasu salicylowego oraz antrachinonów i saponin, buforowanie soków trawiennych)

    • ułatwieniu trawienia pokarmów (enzymy),

    • działaniu przeciwdrobnoustrojowym (antrachinony i kwas salicylowy)

    • przyspieszonym gojeniu nadżerek i owrzodzeń (saponiny, cynk, magnez)

  •  wspomaga leczenie tzw. zespołu jelita nadwrażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelit.

  •  działa hamująco na pałeczki duru brzusznego (Salmonella typhi i Salmonella paratyphi) oraz czerwonki (Shigella).

Miąższ aloesowy w specyficzny sposób reguluje mikroflorę przewodu pokarmowego działając bakteriostatycznie na drobnoustroje chorobotwórcze i stymulująco na probiotyczne szczepy bakterii mlekowych. Działa również jako łagodny środek rozwalniający, pozwalający na zlikwidowanie zaparcia chronicznego poprzez unormowanie parcia i zawartości wody w kale.

aloes a otyłość i cukrzyca

Miąższ aloesowy jest bardzo przydatny w profilaktyce  a także w leczeniu otyłości i cukrzycy. Niektóre jego składniki regulują wydzielanie insuliny, co skutkuje wyrównaniem poziomu cukru we krwi. Najistotniejszym z tych składników jest wapń (jednak minimalna ilość w diecie to 400mg), który zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, wpływa na ograniczenie syntezy kwasów tłuszczowych oraz aktywuje uwalnianie z komórek tłuszczowych nadmiaru trójglicerydów. Oprócz wapnia istotny w regulacji metabolizmu węglowodanów jest chrom, który współdziała z insuliną powodując spadek poziomu cukru.

aloes a choroby układu sercowo-naczyniowego

Miąższ aloesowy działa na układ krążenia kompleksowo i wszechstronnie:

  •  wyrówna poziom cukru we krwi, równoznaczne z zapobieganiem cukrzycy, zmniejsza aż 4-krotnie ryzyko chorób serca

  • obniża ciśnienie tętnicze

  • zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych – również podczas stresu; podobnie działa cytrynian wapnia, który dodatkowo zapobiega arytmii mięśnia sercowego

  • rozpuszcza blaszki miażdżycowe blokujące przepływ krwi w naczyniach krwionośnych

  • likwiduje stany zapalne naczyń krwionośnych

  • intensyfikuje metabolizm, przyspiesza procesy regeneracji i odnowy komórek śródbłonka naczyniowego

aloes a układ odpornościowy

Niektóre składniki miąższu aloesowego działają jako naturalne immunostymulatory pobudzające układ odpornościowy do skuteczniejszego działania. Należą do nich przede wszystkim polisacharydy: karizyna oraz acemannan oraz biologicznie aktywne peptydy.

Jednak, ani miąższ ani sok z aloesu nie są skuteczne w zwalczaniu zaistniałych infekcji wirusowych z powodu niewielkiej zawartości obu polisacharydów.Są jednak wystarczająco aktywne aby działać profilaktycznie poprzez uaktywnianie systemu odpornościowego!

Karizyna znana jest jako środek działający przeciwwirusowo i wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego.

Acemannan obecny w miąższu aloesowym również wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz immunostymulujące.

We krwi zakażonych wirusem HIV ochotników, którym wstrzykiwano podskórnie w udo raz dziennie 1 ml aloesu, po 30 dniach stwierdzono obecność anormalnych przeciwciał, które wspomagały układ odpornościowy. Pacjentom zarażonym wirusem HIV zaleca się kurację polegającą na przyjmowaniu zastrzyków z miąższu aloesowego co 2-gi  miesiąc przez 3 lata.

Arginina jeden z aminokwasów obecnych w aloesie, poprzez zwiększone wydzielanie hormonu wzrostu oraz intensyfikację wytwarzania limfocytów i makrofagów, również działa stymulująco na układ odpornościowy.

aloes a profilaktyka nowotworów

W walce z nowotworami przydatna jest dieta tzw. ortomolekularna („orto”- dobry, prawidłowy, „molekuł”- cząstka). Zasadą tej diety jest regulacja przemian metabolicznych na poziomie komórkowym przez biologicznie aktywne składniki: witaminy, związki mineralne i pierwiastki śladowe, enzymy, bioflawonoidy obecne w warzywach, grzybach i owocach.  Dieta ortomolekularna zapewnia kompleksową regulację całego metabolizmu i układu odpornościowego

Miąższ aloesowy spełnia wszystkie kryteria diety ortomolekularnej, jest źródłem 200 składników biologicznie aktywnych, w tym  20 minerałów, 18 aminokwasów, 12 witamin, kilkunastu enzymów a także antrachinonów, steroli i kwasów organicznych. Spośród wymienionych składników aż kilkadziesiąt wykazuje działanie immunostymulujące.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

 Prof. dr hab. Grażyna Cichosz prof. zw.Olsztyn,  FENOMEN MIĄŻSZU ALOESOWEGO „FOREVER ALOE VERA”,  Wydział Nauki o Żywności Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, sierpień.2009

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *