Dieta w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto

hashimoto

Dobór diety w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto ma charakter indywidualny. Eliminacja produktów powodujących alergie pokarmowe, przywraca równowagę hormonalną tarczycy, jak również "wygasza" proces zapalny. O najnowszych zalecaniach żywieniowych.

Dobór diety ma charakter indywidualny, nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich chorujących na niedoczynność tarczycy czy chorobę Hashimoto. Badania kliniczne wskazują, że rozwój tych chorób może być związany z alergiami pokarmowymi.

Jeśli masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy - nie rezygnuj z leków!  Na pewno leczenie należy uzupełnić zdrową, przeciwzapalną dietą.

Uwaga! Hormony tarczycy dla osób nietolerujących laktozy to Letrox, nie Euthyrox.

Dobra organizacja to podstawa, więc;

  • spożywaj regularnie 4-5 posiłków dziennie. Dlaczego to takie ważne? nie spowolnisz w ten sposób przemiany materii
  • ostatni posiłek spożywać 3-4 godziny przed snem
  • nie stosuj diet 1000kcal! Bardzo nisko kaloryczne diety nie spowodują redukcji masy ciała, a jedynie spowolnią metabolizm
  • stosuj spersonalizowaną dietę
  • suplementy diety mogą być wskazane
  • wysypiaj się! Ciągły sen powinien trwać min 8h/dobę. Wzmocnisz w ten spoób ukłąd odpornościowy
  • unikaj stresu
  • rzuć palenie!
  • nawadniaj się! wypijaj przynajmniej 1,5l wody mineralnej dziennie
  • bądź aktywny. Nie daj się poczuciu bezsilności -> wystarczy 1 godzina marszu dziennie by znowu poczuć się lepiej

 jak ustalić odpowiednią dietę?

eliminujemy z diety

W ustaleniu odpowiedniej diety należy rozważyć czy występuje alergia(również jako nietolerancje pokarmowe) na mleko i gluten. Mogą one wywołać produkcję przeciwciał, wchodzić w reakcję krzyżową z tkanką tarczycową, przyczyniając się do nadwrażliwości i pobudzenia układu immunologicznego. Dlaczego?

Mleko zawiera kazeinę, która wykazuje duże zdolności uczulające, co w przypadku choroby Hashimoto nie jest wskazane. Mleko i produkty mleczne powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach. Spośród tej grupy najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, bez dodatków chemicznych, niehomogenizowane i pochodzenia organicznego . Do jadłospisu można dla urozmaicenia włączyć mleka roślinne (kokosowe, migdałowe, orzechowe,ryżowe). Z kolei nietolerancja laktozy wpływa na gorsze wchłanianie tyrozyny, a przez to wysokie TSH.

W badaniach przeprowadzonych na 84 chorujących na zapalenie tarczycy typu Hashimoto mieszkańców basenu Morza Śródziemnego i Turcji wykazano, że 63 z nich ma nietolerancję laktozy. Okazało się, że eliminacja tego cukru doprowadziła do zmniejszenia stężenia TSH bez modyfikacji dawki lewoskrętnej tyroksyny.*

Gluten. Ze względu na  doniesienia w literaturze dotyczące silnego powiązania chorób autoimmunologicznych z glutenem,  warte rozważenia może być zastosowanie diety bezglutenowej u osób z chorobą Hashimoto. Spożycie glutenu może powodować reakcję ze strony układu odpornościowego, a wytworzone przeciwciała mogą atakować tkankę tarczycową ze względu na podobną strukturę morfologiczną tkanki tarczycowej i gliadyny, czyli jednej z frakcji tworzącej gluten.

Eliminacja warzyw psiankowatych (pomidor, papryka, ziemniak, bakłażan) budzi kontrowersje. Brak jest badań klinicznych potwierdzających skuteczność eliminacji z diety tych warzyw.

Oczywiście eliminujemy z diety produkty przetworzone takie jak: gotowe ciastka, torty, czekolada, desery, lody, krakersy, biszkopty,paluszki, chipsy, chrupki, płatki śniadaniowe, gotowe sosy, produkty fast food, zupki chińskie, parówki, konserwy, a także produkty przetworzone zawierające: aromaty, barwniki, konserwanty.

wzbogacamy dietę

W diecie powinna być zwiększona zwiększona zawartość białka pochodzącego z ryb, mięsa,  jaj. Odpowiednio wysokie spożycie białka pełnowartościowego powstrzymuje  wypadanie włosów, które często towarzyszy chorobom tarczycy.

Zdrowe tłuszcze są ważne. Należy wystrzegać się niskotłuszczowych diet, które mogą powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego i niewystarczające wchłanianie, zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pożądaną modyfikacją będzie zwiększone spożycie tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nienasycone (oleje roślinne, orzechy, awokado,pestki, ryby). Należy także zwrócić uwagę na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3

Węglowodany powinny stanowić połowę zapotrzebowania energetycznego,należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznym jak; kasza, ryż pełnoziarnisty, makarony z pełnych zbóż, płatki i otręby owsiane.

Duuużo warzyw i owoców , czyli warzyw-> min 500g dziennie i owoców ->150-200g dziennie

Ograniczamy  substancje wolotwórcze,  które znajdują się  przede wszystkim w brukselce, kapuście, rzepie, kalafiorze i brokułach, rzepie, jarmużu, rzodkiewce, soi, brukselce, kalarepie, bataty, a także truskawkach, prosie(kasza jaglana) i szpinaku, orzeszkach ziemnych.
Ich działanie polega na wiązaniu się z jodem i upośledzeniu jego wbudowywania do cząsteczek hormonów tarczycy. Mimo to umiarkowane spożywanie wyżej wymienionych produktów w diecie pacjentów z niedoczynnością tarczycy nie jest całkowicie zakazane, ponieważ są one źródłem witamin i składników mineralnych.

Warzywa wolotwórcze gotowane są bezpieczne. Przez obróbkę termiczną (gotowanie bez przykrycia),  eliminujemy aż 30% substancji wolotwórczych.

suplementacja

  • Selen (L-selenometionina) 75–200 μg /dzień
  • Cynk (cytrynian cynku) 10 mg/dzień
  • Jod (w niedoczynność tarczycy bez choroby Hashimoto) 150 μg /dzień - UWAGA suplementacja czasowa, z kontrolą zawartości jodu w osoczu.
  • Witamina D (D 3 lub cholekalcyferol) 400 IU/dzień - hamuje proces zapalny
  • Witamina E (bursztynian d-alfa tokoferolu) 100 IU/dzień
  • Witamina C (kwas askorbinowy) 100–150 μg
  • Omega 3 - hamuje proces zapalny

Zapraszam na indywidualne konsultacje,  w trakcie których zostanie ustalona spersonalizowana dieta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

E.  Zakrzewska i wsp., Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy i współwystępowaniu choroby Hashimoto, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVIII, 2015, 2, str. 117 – 127

*A.Ratajczak i  wsp., Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, Piel Zdr Publ. 2017;7(4):305–311

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *