MASŁO tłuszcz nie do zastąpienia

masło1

Według prof. dr hab. Grażyny Cichosz, masło to nutriceutyk czyli żywność która leczy.

 

Tłuszcz mlekowy nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. Zawiera różnorodne składniki, które działają antymiażdżycowo:

• intensyfikują estryfikację i przemiany cholesterolu (fosfolipidy, WNKT omega-6 i omega-3 oraz kwas oleinowy omega-9),

• zapobiegają utlenianiu cholesterolu (CLA, α-tokoferol, koenzym Q10, witaminy A i D3, β-karoten oraz fosfolipidy),

• hamują syntezę cholesterolu wątrobowego i trójglicerydów (krótkołańcuchowe nasycone KT, kwas linolenowy omega-3, kwas oleinowy omega-9),

• redukują poziom cholesterolu w osoczu krwi (kwas linolenowy omega-3, kwas linolowy omega-6 oraz oleinowy omega-9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *