raport NIK: ilość „E” w żywności poza nadzorem!

konserwanty

Raport NIK ze stycznia 2019r ujawnia przerażającą rzeczywistość. Żywność produkowana i sprzedawana w Polsce może być faszerowana konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami czy wzmacniaczami smaku, poza wszelka kontrolą. Nikt nie sprawdza, czy to co producent deklaruje na opakowaniu, rzeczywiście pokrywa się z realnym składem produktu. Dodatki do żywności to substancje o silnym działaniu pronowotworowym.

Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku.  Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie.  Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet  85 różnych E.

Niewiele jest produktów, do których nie wolno stosować dodatków. Są to m.in. żywność nieprzetworzona, miód, masło, mleko pasteryzowane i sterylizowane, naturalna woda mineralna, kawa, herbata liściasta. 

NIK zwraca uwagę, że przepisy prawa wymagają zapewnienia bezpieczeństwa każdego z dodatków używanych osobno. W żaden sposób nie odnoszą się one do ryzyka wynikającego z obecności w środkach spożywczych więcej niż jednego dodatku, czy ich kumulacji z różnych źródeł.

 1-dniowa dieta = 85 dodatków do żywności

NIK

 ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA=DODATKI DO ŻYWNOŚCI=RYZYKO ROZWOJU RAKA

Najwięcej dodatków do żywności znajduje się w produktach wysoko przetworzonych: ciastach, aromatyzowanych napojach, lodach, parówkach, wędlinach, peklowanym mięsie, przetworach warzywnych, sałatkach warzywnych, pieczywie.

Rekordową ilość dodatków do żywności zarejestrowano w kiełbasie śląskiej - bo aż 19! Przykładowo sałatka warzywna ze śledziem i groszkiem zawierała ich 12.

Badania nad wpływem dodatków  do żywności na zdrowie człowieka nie pozostawiają złudzeń, są to substancje silnie rakotwórcze. Dodatki o największym potencjale pronowotworowym to kwas benzoesowy (E 210) i jego pochodne oraz azotyny i azotany (E 249, E 250, E 251, E 252)

Pełny raport Najwyższej Izby Kontroli:

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *