#plastic#bisphenol#cancer

plastic

uważaj na plastikowe opakowania!

Plastik – fantastik? Dla producentów na pewno. Taki wymóg czasów, uprzemysłowienia i szybkiej konsumpcji.

Co się kryje za jego składem ?

po pierwsze bisfenol A (BPA)

Bisfenol A został pierwszy raz zsyntetyzowany w roku 1891r. przez rosyjskiego chemika Aleksandra Dianina.  Wykorzystywany jest do produkcji plastikowych butelek,  opakowań żywności, powlekania wewnętrznej strony puszek (żywica epoksydowa), występuje także w kosmetykach(dezodoranty, szampony, perfumy), smoczkach, zabawkach dla dzieci,  wypełnieniach dentystycznych,  na powierzchni papieru termicznego (faksy, paragony, wydruki z bankomatu). Od kilku lat na terenie UE obowiązują obostrzenia dotyczące zawartości BPA,  nie dotyczy to jednak krajów Dalekiego Wschodu, więc produkty sprowadzane z Chin pozostają poza wszelką kontrolą.

Produkty w których odnotowano zawartość BPA to na przykład: woda butelkowana, warzywa w puszce, konserwy mięsne, świeże mięso, mieszanki mleczne dla dzieci.

To nie przesada, bisfenol jest wszędzie. Badania wykazują, że ponad 90% populacji jest narażone na toksyczne działanie tego składnika.

działanie bisfenolu

Bisfenol jest powszechnie  używany do utwardzania tworzyw sztucznych. Niestety to zła wiadomość, bo wielokrotnie został udowodniony jego szkodliwy wpływ na organizm ludzki. Bisfenol moduluje pracę układu endokrynnego przez zmiany w metabolizmie i wydzielaniu hormonów.  Związki te łączą się z receptorami powodując zaburzenia ksenoestrogenowe. Badania na zwierzętach dowiodły, że w wyniku tych zaburzeń najbardziej narażone na skutki uboczne wywołane przez BPA jest potomstwo. Zanotowano wady rozwojowe takie jak niedorozwój mózgu, nadpobudliwość, tendencję do rozwoju nowotworów i zaburzeń płodności.

Kolejna bardzo zła wiadomość to: toksyczne działanie bisfenolu na układ endokrynny nawet w bardzo małych dawkach! Odnotowane zostały następujące konsekwencje obecności BPA w organizmie człowieka:

  • zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi i macicy oraz raka prostaty,
  • zaburzenia płodności oraz przedwczesne poronienia
  •  zaburzenia układu nerwowego,
  • zmniejszona odporność (szczególnie u nowo narodzonych dzieci),
  • ryzyko rozwoju cukrzycy, często powiązanej z otyłością ,
  •  choroby układu krążenia,
  • choroby układu pokarmowego (toksyczny wpływ na wątrobę) 
  • zaburzenia wydzielania i transportu hormonów tarczycy 
  • i wiele innych.

 BPA niekorzystny dla mężczyzn

Badanie przeprowadzone na szczurach wykazało szereg niekorzystnych zmian hormonalnych u samców, nawet przy niskiej dawce narażenia na BPA. Stwierdzono obniżenie poziomu testosteronu i liczby produkowanych plemników, zmniejszenie popędu płciowego, problemy z erekcją. Długa ekspozycja na BPA prowadziła do rozwoju raka prostaty. Nawet najmniejsza dawka BPA jest zdolna do stymulowania rozwoju nowotworu.

 BPA toksyczny dla płodu, niemowląt i kobiet

U kobiet wpływ BPA wywiera jeszcze gorsze skutki, bo przenika przez łożysko i uszkadza płód. Często objawy rozwijają się w późniejszym wieku, a są konsekwencją narażenia na BPA w wieku prenatalnym. Najczęściej spotykanymi objawami  są:  zespół policystycznch jajników, rak jajnika i macicy, przedwczesne dojrzewanie, trudność z zajściem lub utrzymaniem ciąży, zaburzenia płodności i narządów rodnych.

 migracja BPA do produktu

To chyba najgorszy fakt związany z bisfenolem:  migruje z opakowania do produktu. BPA szybko rozpuszcza się w płynach (woda, soki, mleko dla dzieci), szczególnie o odczynie kwaśnym i zasadowym, a proces ten przyspiesza narażenie na wyższe temperatury (podgrzewanie, ekspozycja na światło), a także zgniatanie, mycie, powtórne używanie opakowania. Nawet BPA zawarte w tarczach smoczka szybko migruje do silikonu i lateksu smoczka, a później do organizmu dziecka. Podobnie z wypełnieniami dentystycznymi , bezproblemowo przedostają się do jamy ustnej i śliny.

symbole opakowań plastikowych

Opakowania bez zawartości BPA oznaczone są symbolem: BPA FREE, BISPHENOL A FREE

Opakowanie ze znacznie bezpieczniejszymi związkami: propylenem  PP,  polietylenem PE

Opakowania z BPA:  symbol BPA, PC lub 7 na spodzie butelki

opinia Komisji Europejskiej i Europejskiego Urzędu ds Bezpieczeństwa Żywności na temat BPA

Stosowanie BPA jest dozwolone w Unii Europejskiej na mocy rozporządzenia 10/2011/UE , w odniesieniu do materiałów i wyrobów wykonanych z tworzyw sztucznych, które mają kontakt ze środkami spożywczymi. Unia Europejska wprowadziła zakaz stosowania BPA w produkcji butelek poliwęglanowych do karmienia niemowląt, o czym poinformował unijny komisarz ds. zdrowia John Dalli powołując się na nowe badania , w których wykazano negatywny wpływ bisfenolu A na organizm człowieka. Produkcja butelek dla dzieci z wykorzystaniem BPA została zakazana od marca 2011 roku, natomiast zakaz importu i sprzedaży tego typu butelek obowiązuje na terenie wszystkich państw należących do UE od czerwca 2011 roku, zgodnie z dyrektywą 2011/8/EU Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustanowił tolerowane dzienne pobranie (TDI – tolerable daily intake) na poziomie 0,05 miligramów na kilogram masy ciała na dobę. Taka dawka BPA może być spożywana dziennie w trakcie całego życia, bez znacznego zagrożenia. W badaniach przeprowadzonych przez EFSA dotyczących spożycia żywności i napojów przez dorosłych, niemowlęta i dzieci dowiedziono, że we wszystkich badanych grupach nie przekroczono TDI. W latach 2008-2011 nie było nowych przesłanek do skorygowania ustalonej wartości dziennej dawki dla bisfenolu A. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie zmniejszył TDI ani nie wprowadził żadnych restrykcji w stosunku do producentów tworzyw sztucznych **

Dopuszczalna Dzienna Dawka Spożycia to tak naprawdę wróżenie z fusów. Mając do czynienia z substancjami zaawansowanymi technologicznie, ingerującymi w gospodarkę hormonalną człowieka, trudno stwierdzić ich skutki narażenia tylko w ciągu trzech lat!

Niestety nie możemy spać spokojnie. Decyzje organizacji zdrowia rzadko kierują się dobrem człowieka jako jednostki. Za każdą dyrektywą kryją się potężne wpływy lobby producentów, tak też się stało w przypadku plastikowych opakowań.

Każdy z nas powinien zachować zdrowy rozsądek w dokonywaniu wyborów konsumenckich. Po pierwsze: przechowujmy żywność w opakowaniach szklanych! W przypadku opakowań plastikowych: nie przygrzewajmy w nich żywności , nie myjmy plastiku ostrymi środkami i zmywakami,  starajmy się również nie przechowywać zbyt długo żywności w puszce.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...


**Dominika Łaszczyca, Katarzyna Paradowska, Katerina Makarova, ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA BISFENOLEM A, Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego
Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, 2015r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *