witaminy przy których nowotwory nie mają szans

antyrakowe składniki

 

ANTYOKSYDANTY

Wśród witam o działaniu przeciwnowotworowym, najistotniejsze są te o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty zapobiegają uszkodzeniom jakie zostały wywołane przez wolne rodniki, czyli niestabilne molekuły, które uszkadzają komórki i tkanki. Wolne rodniki biorą udział m.in. w tworzeniu blaszki miażdżycowej, powstawaniu nowotworów, indukują proces zapalany stawów i przyczyniają się do powstania zaćmy .

Najważniejsze antyoksydanty to: karotenoidy, witamina E, witamina C
oraz selen.

Karotenoidy występują w roślinach jako barwniki żółte, czerwone, pomarańczowe, fioletowe. W roślinach najpowszechniejszy jest beta karoten występujący np. w marchwi, pomidorach, papryce, sałacie, brokułach, maśle oraz żółtku jaj. Beta karoten wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne, ma zdolność do neutralizowania najaktywniejszego rodnika tlenowego- tlenu singletowego

Wśród karotenoidów silne działanie wyróżnia likopen. Głównym źródłem likopenu
są pomidory, które w postaci gotowanej wykazują większą biodostępność tej substancji.

Likopen zawarty jest również w: arbuzie, czerwonym grejfrucie oraz owocach dzikiej róży. Badania naukowe wykazują, że jest on silnym inhibitorem nowotworu prostaty
oraz zabezpiecza limfocyty T bez działaniem wolnych rodników .

Witamina C (kwas askorbinowy) ogrywa ważną rolę w prewencji nowotworów. Stymuluje odpowiedź układu odpornościowego,  zmniejszając ryzyko występowania nowotworów: jamy ustnej przełyku, krtani, żołądka oraz płuc.
W czasie choroby nowotworowej witamina C wzmacnia odporność, przez zwiększenie stężenia interferonu w tkankach oraz zwiększoną produkcję białych krwinek .

Wykazano korzystny wpływ witaminy C, podawanej w dużych dawkach, na działanie terapeutyczne w przebiegu chorób nowotworowych . Jednak niezbędne są dalsze badania w celu poznania mechanizmu działania przeciwnowotworowego witaminy C oraz ewentualnych skutków ubocznych terapii tą witaminą.

Selen zaliczany do antyoksydantów, jest jednym z ważniejszych składników
o działaniu antynowotworowym. Jest składnikiem wielu enzymów, ale również reguluje układ immunologiczny, hamuje aktywność prostaglandyn powstających podczas stanu zapalnego. Dowiedziono że selen zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory.

Suplementacja selenem powinna przebiegać pod kontrolą lekarza.

Badanie polskich naukowców M. Lenera i wsp wykazało że, działanie prewencyjne selenu zależy od początkowego stężenia tego pierwiastka we krwi. Po suplementacji selenem zanotowano zmniejszenie zachorowalności na wszystkie nowotwory jedynie w grupie badanych z wyjściowym stężeniem selenu <105µg/l. U badanych o wyjściowym poziomie selenu w osoczu wyższym niz <105µg/l po suplementacji tym pierwiastkiem, zauważono efekt odwrotny, selen zwiększał rozwój nowotworów.

Witamina B12 wykazuje korzystny wpływ na hamowanie guza nowotworowego.
W badaniu Nurses Health Study wskazano zależność między niski spożyciem witaminy B12
a rakiem piersi.

Kwas foliowy, pełni ważną rolę w metabolizmie i syntezie DNA. Badania wykazują, że wyższe spożycie kwasu foliowego ma wpływ na zmniejszenie zapadalności na raka okrężnicy, odbytnicy i piersi.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *