jaka dieta zwiększa PŁODNOŚĆ?

1049

Problem z płodnością występuje w równym stopniu u obojga płci tj. u 30% kobiet i 30% mężczyzn.  Kiedy mamy do czynienia z kliniczną niepłodnością? Czy dietą możemy działać wspomagająco na płodność? jakie składniki odżywcze są szczególnie ważne w zajściu w ciążę?

zamiast się martwić na początek sprawdź; co znaczy niepłodność?

Niepłodność wg WHO definiuje się jako niemożność zajścia w ciążę pomimo regularnego współżycia płciowego (3-4 razy w tygodniu), utrzymanego powyżej 12 miesięcy bez stosowania jakichkolwiek środków zapobiegawczych.

po pierwsze sprawdzić czy rzeczywiście problem nas dotyka

Bardzo często zbyt pochopnie nurtują nas obawy, że z prokreacją może być coś nie tak. Zupełnie niepotrzebnie, zamiast negatywnych myśli i zamartwiania się, dajcie sobie szansę i sprawdźcie się!

a jeśli problem występuje…

Ważne! problem z płodnością występuje w równym stopniu: u 30% kobiet i 30% mężczyzn. Problem z płodnością u obojga partnerów dotyczy 20% par.

A jeśli problem występuje; należy  podejść holistycznie do naszego organizmu i zmodyfikować czynniki,  które mają wpływ na poprawę naszego zdrowia. Kliniczne leczenie występujących chorób i zaburzeń hormonalnych powinno zostać dopełnione właściwą dietą, zdrowym stylem życia i  aktywnością fizyczną.

przyczyny niepłodności

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Szostak-Węgierek D., Sposób żywienia a płodność, Medycyna Wieku Rozwojowego, 2011, XV, 4

Ostrowska L., Karecka U., Wpływ diety i aktywności fizycznej na płodność kobiet, Medycyna Ogólna i Nauk i Zdrowie, 2017, T23, Nr1, 51-56

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *