Przyczyną TRĄDZIKU może być spożywanie mleka i nabiału.

trądzik

„Budujesz” masę mięśniową? dodatkowo masz kłopot z trądzikiem?  Przeczytaj co może być sprawcą Twojego problemu.

Trądzik to najczęściej występująca choroba skóry, jednak jej przyczyna nadal nie jest do końca wyjaśniona. Aktualne badania wskazują istotny wpływ diety bogatej w nabiał i produkty mleczne na produkcję łoju i powstawanie trądziku.

Od lat upatrywano winy diety w powstawaniu trądziku, eliminowano cukier, ostre przyprawy, czekoladę, alkohol. Niestety unikanie tych produktów nie przynosiło oczekiwanych długofalowych korzyści.

Przełomowe okazały się ostatnie badania, gdzie pod lupę wzięto dietę charakteryzującą się wysokim indeksem glikemiczny posiłków, a także dużym spożyciem nabiału i mleka.  Zwrócono uwagę, że po spożyciu takich posiłków poziom insuliny utrzymywał się na wysokim poziomie, co z kolei powodowało nasilenie produkcji androgenów, odpowiedzialnych za zmiany łojotokowe skóry.

Wniosek: jak zatem pozbyć się problemów z cerą? stosować dietę oszczędzającą wydzielanie insuliny.

Ważna informacja dla „insulinoopornych”:

Mleko i nabiał charakteryzuje się wysokim indeksem insulinowym!, co oznacza że po spożyciu tych produktów poziom insuliny we krwi drastycznie wzrasta. Wzrasta insulina, tym samym pobudza się wydzielanie androgenów, w efekcie testosteron robi swoje i twarz nie wygląda najlepiej.

Szczególnie niekorzystny wpływ na wzrost poziomu insuliny odnotowano po spożyciu odżywek białkowych, szczególnie izolatów białek, które mają wyższy indeks insulinowy niż mleko. Zaobserwowano, że po spożyciu izolatów białek serwatkowych mocno zostają pobudzone hormony IGF-1 oraz insulina, co według badań koreluje ze zwiększoną lipogenezą  łojową.

(!)izolaty białek serwatkowych powodują otyłość

Badania potwierdzają zależność między występowaniem trądziku a spożywaniem więcej niż 3 porcji nabiału i mleka w tygodniu.

Kolejną istotnym wnioskiem wynikającym z badań nad metabolizmem nabiału, jest udowodniony niekorzystny wpływ izolatów białek serwatkowych na masę ciała u osób z nadwagą i otyłością. Spożywanie regularne odżywki białkowej pochodzącej w serwatki mleka krowiego powodowała przyrost masy ciała, podwyższony poziom glukozy na czczo oraz trójglicerydów.

jeśli jesteś aktywny fizycznie i masz problem z trądzikiem to…

Jeśli jesteś osobą aktywną i zależy Ci aby nastąpił szybki przyrost masy mięśniowej, zapewne wspomagasz się odżywkami białkowymi. Izolaty serwatki są stosowane powszechnie, ponieważ szybko się wchłaniają i szybko regenerują mięśnie. Okazuję się jednak, że nasz organizm nie radzi sobie z metabolizmem produktu o zmodyfikowanym składzie jakim jest izolat serwatki.

W postaci naturalnej mleko zawiera ok.15-20% białek serwatkowych oraz 75-80%białek kazeinowych. Produkcja izolatów/koncentratów wykonywana jest przez proces mikrofiltracji lub wymiany jonowej, polega na oddzieleniu od twarogu (kazeiny) frakcji serwatki.  Białko to wykazuje bardzo duże właściwości anaboliczne, w tym przyśpiesza proces syntezy białek, dlatego sprzyja „budowaniu” masy mięśniowej . Niestety działanie anaboliczne uruchamiane jest przez insulinę, która gwałtownie rośnie po spożyciu posiłku składającego się z izolatu/koncentratu białka serwatkowego.  Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ serwatka zwiera wyizolowane aminokwasy rozgałęzione- działające insulinogennie, oraz odtłuszczeniu produktu. (tłuszcz obniża poziom insuliny w posiłku)

Badania kliniczne wskazują na wpływ spożycia odżywek białkowych, a występowaniem trądziku. Jeśli jesteś aktywny fizycznie i masz problem z trądzikiem, zwróć uwagę na swoją dietę.

zmodyfikuj dietę na miesiąc i sprawdź efekty

Nabiał to smaczny, zdrowy, odżywczy i szybki  dodatek do posiłku. Zastanów się ile razy dziennie spożywasz nabiał?

Wprowadź zmiany w diecie:

  •  zrezygnuj ze spożywania mleka i nabiału (wszelkich produktów pochodzących z mleka zwierzęcego)
  • stosuj produkty o niskim indeksie glikemicznym
  • spożywaj warzywa i owoce w następujących proporcja: 500g warzyw + 200g owoców/ dziennie

Jeśli nie wiesz jak poradzić sobie z modyfikacją diety, napisz do mnie

www.klinikadobregodietetyka.pl

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

 

L.Piejko, Mleko, białka mleka a trądzik, Polish Journal Cosmetology, 2018, 21 (1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *