czerwone wino chroni przed nowotworami

resweratrol i polifenole

 

czerwone wino chroni przed nowotworami

RESWERATROL

Resweratrol również należy do związków polifenolowych, występuje w winogronach, orzeszkach, owocach morwy, żurawinie błotnej oraz korzeniach rzewienia ogrodowego [29]. Posiada właściwości antymutagenne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Resweratrol występuje w czerwonym winie obok polifenoli, fenolokwasów (cynamonowego, kawowego, ferulowego), katechiny, epikatechiny i antocyjanów [27]. Resweratrol i katechina posiadają zdolności do hamowania rozrostu komórek raka sutka, prostaty i okrężnicy.

Resweratrol jest inhoibitorem komórek raka wątroby i białaczki monocytowej [27]. Powoduje również wzrost czynnika martwicy nowotworu TNF, a przez to pobudza proces samobójczej śmierci komórki. Warto podkreślić także, że ten polifenol hamuje również proces angioenezy, a także indukuje proces eliminacji starych, lub uszkodzonych białek strukturalnych i czynnościowych przez autofagię [29]. Badania wykazały, że resweratrol okazał się skuteczny w hamowaniu miejscowego wzrostu i rozsiewu nowotworów przeszczepialnych. W doświadczeniu przeprowadzonym na myszach wykazano, zahamowanie rozwoju guza pierwotnego jak również postawanie przerzutów do płuc
i węzłów chłonnych [30]. W celu utrzymania zdrowia zalecane jest spożycie od trzech
do czterech lampek czerwonego wina tygodniowo.

 

ZWIĄZKI POLIFENOLOWE

Związki polifenolowe są szeroko rozpowszechnione w świecie roślin.

Najpopularniejsze to zielona herbata, która zawiera najwięcej dobroczynnych związków polifenolowych. Galusan epigalokatechiny oraz galusan epikatechiny, są najsilniejszymi antyoksydantami występującymi w zielonej herbacie. Badanie dowodzą, że powstrzymują one in vitro wzrost komórek nowotworowych takich jak np. białaczka szpikowa, rak skóry, piersi, prostaty, jamy ustnej oraz nerki.

Według badań przeprowadzonych przez Nakachi i wsp. wypijanie dziesięciu filiżanek zielonej herbaty opóźnia powstawanie nowotworu . Związki polifenolowe wykazują działanie antyoksydacyjne również w zakresie ochrony przed rozszczepieniem łańcucha DNA, wywołanym przez wolne rodniki. Wykazano również, że działanie detoksykacyjne polifenoli, polega na blokowaniu przekształcenia mykotoksyn w związki o działaniu karcerogennym.

Innym bogatym źródłem polifenoli są nasiona kawy [27]. Ponadto wykazano,
że kakao w postaci napoju lub czekolady również dostarcza wielu składników polifenilowych.

FLAWONOIDY

Naturalną funkcja flawonoidów jest ochrona roślin przed działaniem szkodliwym działaniem promieni UV, szkodników, owadów oraz grzybów [28]. Spożywając pokarmy roślinne dostarczamy organizmowi flawonoidy, w tym genisteinę. Genisteina występuje w soi oraz roślinach strączkowych [28]. Badania wykazują, ujemną zależność między spożyciem genisteiny i jej stężeniem w moczu, a występowaniem raka piersi i prostaty [28].

Genisteina w stężeniu fizjologicznym zachowuje się jak antagonista receptorów estrogenowych, a w większych stężeniach powoduje zatrzymanie rozwoju guza nowotworowego, dzięki blokowaniu receptorów dla estrogenów, przyczynia się
do zapobiegania nowotworom prostaty i piersi [27].

Bardzo ważnym czynnikiem w rozwoju nowotworu jest proces angiogenezy. Naczynia krwionośne są niezbędne, aby guz nowotworowy mógł się rozrastać oraz rozprzestrzeniać się po organizmie za pomocą krwi. Genisteina skutecznie hamuje ten proces, dzięki czemu zabezpiecza zarówno przed inicjacją jak i rozwojem nowotworu.[28]

Genisteina zaliczająca się do fitohormonów, oddziałuje silnie na układ immunologiczny, reguluje przebieg procesów zapalnych [28].

„Sierens i wsp zasugerowali, że antyoksydacyjne działanie genisteiny jest silniejsze niż witaminy C czy witaminy E, co pozwala wnioskować że przy narażeniu na różne szkodliwe czynniki środowiskowe ciągłe spożywanie genisteiny chroni organizm przed uszkodzeniami oksydayjnymi, które mogą zainicjować transformacje nowotworową.” [28]

Innym związkiem flawonoidowym jest hesperydyna, zaliczana do grupy witaminy P.
Źródłem hesperydyny jest gorzka pomarańcza. Ponadto, substancja ta wykazuje działanie uszczelniające na naczynia krwionośne. Jest tez m.in. inhibitorem syntezy poliamin, które
z kolei maja wpływ na syntezę DNA komórek nowotworowych [27].

Do najbardziej rozpowszechnionych związków flawonoidowych należy kwercetyna. Największe jej ilości występują w cebuli ale również w brokułach, fasolce szparagowej, sałacie. Kwercetyna wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe [6].

 

Carowiecz G. Substancje naturalne w prewencji nowotworów, Świat Farmakologii 2009 (10), s.31-33

FrączekM, Szumiło J, Podlodowska J, Burdan F., Resweratrol-fitofenol o wielokierunkowym działaniu, Polski Merkuriusz Lekarski, 2012, 32, s. 143-146

30.Szumiło J. Resweratrol-ocena działania przeciwnowotworowego, Polski Merkuriusz Medyczny, 20,2006, s.362-364

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *