mleko lekiem na raka?

antyoksydanty w mleku

 mleko lekiem na raka?

ANTYOKSYDANTY TŁUSZCZU MLEKOWEGO

Do najważniejszych antyoksydantów zawartych w tłuszczu mlekowym zaliczamy: witaminy A, E, kwas linolowy CLA, oraz koenzym Q10. Poza tymi związkami antyoksydacyjne działanie wykazują również witamina D3, fosfolipidy, lipidy eterowe oraz cholesterol .

Najaktywniejszym antyoksydantem w tłuszczu mlekowym jest kwas linolowy CLA, który występuje zarówno w mleku jak i mięsie przeżuwaczy, a jego aktywność jest stukrotnie większa niż alfatokoferol. W tłuszczu mlekowym znajdują się również naturalne izomery trans, które w odróżnieniu od sztucznych izomerów trans występujących np. w margarynach, wykazują działanie prozdrowotne. W krajach, gdzie spożycie CLA jest wysokie (np. w postaci serów) czyli Francja, Włochy, Grecja umieralność z powodu raka piersi jest mniejsza niż w krajach gdzie spożycie sera jest małe (Holandia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania).

Kolejnym ważnym antyoksydantem w tłuszczu mlekowym jest witamina E. Występująca w żywności postaci czterech tokoferoli (alfa, beta, gamma, delta), z czego tylko alfatokoferol posiada silne właściwości antyoksydacyjne.

Alfatokoferol ochroni błony komórkowe i lipoproteiny przed działaniem wolnych rodników. Mechanizm tego działania polega na usuwaniu wolnych rodników oraz wygaszaniu najbardziej reaktywnego tlenu singletowego.

Alfatokoferol kumuluje się w miejscach najbardziej narażonych na stres oksydacyjny np. w pęcherzykach płuc i erytrocytach.

W przypadku małego stężenia tlenu w organizmie najsilniejszym antyoksydantem jest beta karoten, natomiast  witamina A i E uzupełniają się w działaniu antyoksydacyjnym .

Kolejną witaminą zawartą w tłuszczu mlekowym, wykazującym działanie antyoksydacyjne jest witamina D3, która oprócz regulacji wchłaniania wapnia i fosforu, również hamuje peroksydację lipidów .

Koenzym Q10 jest bardzo aktywnym antyoksydantem, pełni funkcje ochronna błon komórkowych i lipoprotein . Jest skuteczniejszy w działaniu niż alfatokoferol i betakaroten .

Tłuszcz mlekowy zawiera kwas linolowy CLA o właściwościach antyoksydacyjnych oraz immunostymulujących. Są one bardzo istotne w profilaktyce nowotworowej.

Kwas linolowy wykazuje działanie przeciwmutagenne i antykancerogenne,
a działanie to jest wynikiem jego wysokiej aktywnoścą oksydacyjnej. Badania naukowe potwierdzają również, że jego skuteczny mechanizm antyrakowy polega
na hamowaniu syntezy eikozanoidów powstałych z kwasu arachidonowego, które stymulują procesy prozapalne i wzrost komórek nowotworowych.

Podsumowując tłuszcz mlekowy i zawarte w nim składniki odżywcze skutecznie zapobiegają tworzeniu się stanów zapalnych, co jest równoznaczne z działaniem antynowotworowym.

 

Cichosz G., Czeczot H., Tłuszcz mlekowy – źródło antyoksydantów w diecie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011, 44, s. 8-16

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *