jest sposób na pokonanie miadżycy!!

miażdżyca

  Jeśli cierpisz na miażdżycę i Twoją jedyną formą leczenia są statyny, musisz to przeczytać!!

  miażdżycy stop!!

coraz powszechniejsza, coraz częstsza, coraz bardziej bagatelizowana – miażdżyca.  Jeżeli  masz (uogólniając) wysoki poziom cholesterolu i stwierdzoną miażdżycę, nie wierz w to, że pomoże Ci farmakologia. Szeroko się pisze w publikacjach naukowych na temat skutków ubocznych statyn, które przy długotrwałym stosowaniu uszkadzają wątrobę, nerki, prowadzą do niewydolności serca czy chorób neurologicznych. A pamiętaj że jeśli nie zmienisz stylu życia, każdy dzień będziesz zaczynał od porcji leków. Wysoki poziom cholesterolu prowadzi do poważnych konsekwencji sercowo-naczyniowych takich jak : choroba niedokrwienna serca, zawał, zakrzepica żylna, zator płucny …

kto jest narażony hiperlipidemię (wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów)?

  • Po pierwsze narażony jest każdy kto stosuje dietę bogatą w tłuszcze zwierzęce i małą ilość warzyw.
  • Poza tym : palenie papierosów, alkohol  oraz brak aktywności fizycznej.

Hiperlipidemia występuje również w przebiegu różnych chorób takich jak:

  • niedoczynność tarczycy
  • cukrzyca
  • przewlekła niewydolność nerek
  • nerczyca
  • żółtaczka, marskość wątroby
  • szpiczak mnogi
  • bulimia, anoreksja
  • lipodystrofia
  • a także ciąża

Zwiększone stężenie lipidów może występować w konsekwencji przyjmownia leków:

  • moczopędnych
  • betablokerów
  • retinoidów
  • kortykosteroidów
  • steroidów anabolicznych
  • lub preparatów hormonalnych zawierajacych progesteron

 

Eksperci Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego uznają:

  • za hipercholesterolemię stężenia cholesterolu całkowitego ≥ 190mg/dl (5mmol/l) i cholesterolu LDL ≥115mg/dl (3mmol/l)
  • małe stężenie cholesterolu HDL <40mg/dl (1,0mmol/l) u mężczyzn i < 46mg/dl (1,2mmol/l) u kobiet
  • zwiększone stężenie trójglicerydów ≥ 150mg/dl (1,7mmol/l)

 


 

Dieta antymiażdżycowa – zalecenia dietetyczne

 

  1.  Sprawdź się! (wskaźniki nie dotyczą  sportowców, osób o dużej masie mięśniowej)
    1. Oblicz BMI (waga ⁄ wzrost ² (wyrażony w metrach)  Jeżli Twoje BMI wynosi  25 – 29,9kg/m² masz nadwagę, jeżeli ≥  30kg/m² to otyłość.
    2. Otyłość brzuszna – obwód w talii przekracza  102 cm dla mężczyzn i   88cm dla kobiet.
  2. Jeżeli Twoje wskażniki nie mieszczą się w normie, zaczynamy od redukcji masy
  3. Twoje nowe menu:
    1. tłuszcze nienasycone (roślinne) – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany. Powinny być spożywane na surowo!
    2. tłuszcze omega- 3 – zawarte w rybach, tran zawiera największe stężenie omega-3, olej lniany, awokado
    3. warzywa i owoce 500-700g/ dziennie.
      1. POwinny występowac w każdym posiłku w dowolnej postaci: jako surówki, sałatki, gotowane.
      2. Uwaga na owoce!! duża ilość fruktozy wpływa na zwiększenie poziomu trójglicerydów.
      3. Zalecane warzywa: fasola, groch,soja, soczewica, buraki, sałata, pomidory, paparyka, oliwki, cebula, czosnek
      4. Zalecane owoce: grejfrut, malina, aronia, jagoda, czarna porzeczka
    4. produkty zbożowe: pieczywo pełnoziarniste, makaron, ryż pełnoziarnisty, kasza gryczana, kasza jaglana, płatki owsiane –  zawierają błonnik i witaminy z grupy B
    5. nabiał : jogurt naturalny , kefir, maślanka, twaróg chudy, mleko chude
    6. mięso: oczywiście chude czyli indyk, kurczak, cielęcina,
    7. ryby
    8. obróbka termiczna – bez dodatku tłuszczu, gotowanie na parze, duszenie

4. Jadłospis dzienny ok. 1600kcal:

  • 5 porcji produktów zbożowych // 1 porcja pieczywa= 50g,// 1porcja kaszy, płatków owsianych, ryżu, makaronu =30g (3 łyżki)
  • 3 porcje owoców //1 porcja=100g
  • 2 porcje nabiału // ser =100g // mleko, jogurt, maślanka =1 szklanka
  • 1 porcja ryby lub mięsa = 100-150g
  • 2 porcje tłuszczu//  1 porcja= 2 łyżeczki

  Regularne spożywanie wymienionych grup produktów pozwoli na powrót do zdrowia i to bez skutków ubocznych!:) Życzę powodzenia!  


Składniki odżywcze o których należy pamiętać na co dzień –  najlepiej w jadłospisie, lub dla opornych, w suplemencie diety 😉

  • witamina K2szczególnie K2MK4 i K2MK7 – przeciwdziała kalcyfikacji (zwapnieniu)naczyń krwionośnych, zapobieda odkładaniu się blaszki miażdżycowej,  zapewnia równowagę układu kostnego (MK7-występuje w sfermentowanej soi, wskazana forma suplementu )
  • witamina B12, witamina B6, kwas foliowy – obniża poziom homocysteiny odowiedzialnej za procesy miażdżycotwórcze
  • witamina A, E, D , C– niezbędne antyoksydanty, zabezpieczaja przed działaniem prozapalnym
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

red. J.Gawędzki Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, 2000r.

Justyna Kosińska1, Katarzyna Billing-Marczak1, *Marcin Krotkiewski2, Nowopoznana rola witaminy K w patogenezie chorób cywilizacyjnych, Medycyna Rodzinna 2/2008, s. 48-60

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *