uwaga!!! leki reagują z żywością

leki a żywność

 

 czy wiesz że leki reagują z żywnością???

Tak!! i to intensywnie!! Okazuje się, że prawie każdy z 60 składników diety może wpływać metabolizm leków w organizmie. I odwrotnie, duża grupa leków może wpływać na wchałanianie i trawienie wielu składników pokarmowych, a tym samym na stan odżywienia.

Oczywiście leki reagują również między sobą, i tak:

  • zażyte 2 leki – interakcja jest prawdopodobna
  • zażyte 3 leki – interakcja zachodzi często
  • zażytych 4 i więcej leków – interakcja jest nieunikniona

składniki żywności wpływają na wchłanianie leków

Przyspiesza ten proces na pewno;

  • przyjmowanie leków na czczo,
  • jak również posiłki bogate w tłuszcz (szybciej wchłaniaja się leki rozpuszczalne w tłuszczach takie jak: przeciwgrzybiczne, przeciwdepresyjne, przeciwpasożytnicze, zmniejszające duszność).
  • soki owocowe powodują wzrot wchłaniania aluminium. Związek ten jest obecny  w środkach zobojętniających.

Zmniejszenie wchłaniania może być spowodowane:

  • spożywaniem posiłków bogatego w białko  (mięso, sery, jaja )
  • mleko i jego przetwory ( z uwagi na obecność wapnia, szczególnie ważne przy antybiotykoterapii )
  • herbata, wiąże preparaty żelaza
  • dieta bogata w błonnik (otręby, płatki owsiane). Błonnik absorbuje niektóre leki przeciwdepresyjne, naparstnicy
  • witaminowe suplementy diety, tworzą połączenia z niektórymi lekami np. antybiotykami (tetracyklina)

 składniki żywności zmieniają metabolizm leków

Składniki zywności moga zaburzać metabolizm leków w organizmie. Skutkiem tych zaburzeń jest wzrost ich stężenia we krwi lub też brak działania leku, nie osiągając działąnia terapeutycznego.

Składniki żywności moga zaburzać metabolizm leków głownie w wątrobie i jelicie cienkim. Zaburzenia te  dotyczyczą problemu z wydalaniem leku, a w konsekwencji wzrotem jego stężenia we krwi-  nawet trzynastokrotnym!!!

Czynnikiem zmniejszającym metabolizm leku, wywołujacym toksyczne skutki

  • jest sok owocowy a zwłaszcza grejfrutowy. Zawieraja one fawonoidy i furanokumaryny , które uniemożliwiają metabolizm niektórych leków takich jak: przeciwalergiczne, obniżające cholesterol, ciśnienie,  przeciwdepresyjne.

Za to przyspieszenie metabolizmu (i czesto brak działania terapeutycznego) jest powodowane przez:

  • suszone lub grillowane mięso.  W wyniku smażenia powstają w nim heterocykliczne aminy , te zaś pobudzają enzymy w wątrobie, które przyspieszaja metabolizm leków (np. teofiliny, stosowane w leczeniu astmy, chorób oskrzelowo-płucnych)
  • posiłki o dużej zawartości białka i niskiej zawartości węgowodanów (np. dieta Ducana)

ALKOHOL !!!

Przyjmowanie leków oraz spożywanie alkoholu może doprowadzić do groźnych konsekwencji. Alkohol wpływa na metabolizm leków, w przypadku jednych może dojśc do wzmocnienia , a w przypadku innych do zahamowania ich działania.  Nawet niewielka dawka alkoholu moze zahamować przemiany metaboliczne leku, kiedy lek i alkohol rywalizuja do dostęp do enzymów uczestniczących w tych przemianach. Wydłuża się w ten sposób czas obecności leku i jego stężenie w krwioobiegu, co stwarza ryzyko wystąpienia niepożadanych skutków ubocznych.

Co ciekawe, w przypaku regularnego picia alkoholu nastepuje proces odwrotny. Może dojśc do zwiększenia aktywności enzymów metabolizujących lek, co powoduje zmniejszenie jego stężeniea i osłabienia działania leku.

Przykłady interakcji:

 kwas acetylosalicylowy(Acard, Alakprim, Aspirin, Polopiryna, Upsarin) +kofeina= zwiększone działanie leku

leki przeciwhistaminowe (astemizol, Hismanal, Teldane) + sok grejfrutowy = zwiększone działanie leku (nawet 5-krotnie wieksze stężenie leku) objawy: zaburzenia rytmu serca

leki antydepresyjne (bezodwuazepiny: Halcion, Dormicum) + sok grejfrutowy = zwiększone działanie leku, objawy: ryzyko depresji krążeniowo-oddechowej

leki przeciwzakażeniowe Summamed, Zithromax + duza zawartość węglowodanów w posiłku= zmniejszone działanie leku, brak efektów terapeutycznych

leki przeciwzakażeniowe( Erytromycinum, Davercin, Klacid + soki cytrusowe = zmniejszone działanie leku, brak efektów terapeutycznych

leki przeciwzakażeniowe (Tetracyclinum) + produkty mleczne (mleko, twaróg, żólty ser) = zmniejszone działanie leku, brak efektów terapeutycznych

 


Jak uniknąć interakcji z lekami ?

  • przeczytać ulotkę załączoną do leku
  • popijać leki pełną szklanką wody
  • stosować zbilansowana dietę, ryzyko wystąpienia interakcji jest wtedy mniejsze
  • nie mieszać leku z posiłkiem, ani nie zażywać go tuż przed lub tuż po posilku
  • nie mieszać leku w gorącym napoju , wysoka temperatura zmniejsza skuteczność leku
  • jeśli posiłek zaburza działanie leku,  najlepiej zażyć go 1-2 godz. przed lub 2 godziny po posiłku, 4godzin przed lub 4godziny po wypiciu soku grejfrutowego
  • nie zażywac preparatów witaminowych w tym samym czasie co leki
  • nigdy nie zażywać leków razem z napojami alkoholowymi

M.Jarosz i wsp, Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością, Borgis, 2005r.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *