Ranking najbardziej toksycznych warzyw i owoców. W marcu 2021 roku amerykańska organizacja non-profit EWG (Environmental Working Group) opublikowała raport zawartości pestycydów w 46 najbardziej popularnych rodzajach warzyw i owoców.
Prawie 70 procent nieekologicznych świeżych produktów sprzedawanych w USA zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów chemicznych. EWG zwraca uwagę na szkodliwe fungicydy wykryte na owocach cytrusowych. W najnowszych testach Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wskazano, że najczęściej wykrywanym pestycydem na warzywach kapustnych i gorczycy – podobnie jak w przypadku jarmużu – jest DCPA, sprzedawany pod marką Dacthal. Agencja Ochrony Środowiska klasyfikuje ten środek jako potencjalny czynnik rakotwórczy u ludzi, w 2009 roku Unia Europejska zakazała stosowania. Inne problematyczne pestycydy stosowane w rolnictwie obejmują potencjalnie neurotoksyczne neonikotynoidy i pyretroidy.
wybieraj warzywa i owoce z pewnych upraw BIO/EKO
Warzywa i owoce niezależnie od tego, czy uprawiane są ekologicznie, czy tradycyjnie, są kluczowymi składnikami zdrowej diety. Jednak wiele upraw zawiera potencjalnie szkodliwe pestycydy, nawet po umyciu czy obraniu. Ponieważ zanieczyszczenie pestycydami różni się w zależności od uprawy, warto wiedzieć które z nich są najbardziej lub najmniej skażone. Ponadto świeże produkty, które są najbardziej zanieczyszczone, takie jak szpinak, truskawki i inne owoce i warzywa z "czerwonej listy" nadal zawierają wysoki poziom pestycydów w postaci mrożonej.
Warzywa i owoce o największej zawartości pestycydów:
- truskawki
- jarmuż
- jabłka
- wiśnie
- gruszki
- seler
- nektarynki
- brzoskwinie
- pomidory
- papryka
- winogrona
- szpinak
https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php
Warzywa i owoce o najmniejszej zawartości pestycydów:
- awokado
- kukurydza
- ananas
- cebula
- papaja
- mrożony groszek
- bakłażan
- szparagi
- brokuły
- kapusta
- kiwi
- kalafior
- pieczarki
- melon
- sok jabłkowy
- marchew
- cukinia
- mandarynki
- sałata
- ziemniaki
- bataty
- grejpfruty
przeczytaj również
Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie 0,5kg mięsa tygodniowo. To nie jest za mało!
planujesz ciążę? sprawdź kiedy suplementacja kwasem foliowym nie wystarczyć
podaruj bliskiej Ci osobie porcję zdrowia! z dietetykiem w Nowy Rok
wzmacnia serce l-ARGININA niebezpieczna w onkologii
10 leczniczych właściwości kurkumy
szczepionki z tiomersalem powodują zatrucie rtęcią