Uszkodzenia wzroku są często wynikiem monotonnej diety, ubogiej w „naprawcze”składniki odżywcze zawarte np. w roślinach. Lata zaniedbań mogą prowadzić do poważnych uszkodzeń nie tylko wzroku ale również gałki ocznej.
Dla osoby zajmującej się żywieniem to oczywiste, w tym jednak przypadku o istotnej roli diety w regeneracji naszych oczu mówią również lekarze okuliści. Poniższe informacje pochodzą z publikacji naukowej pod red. prof. dr hab. n. med Andrzeja Stankiewicza.
Wpływ na rozwój chorób oczu ma wiele czynników, są to między innymi:
- wiek – powyżej 60 r.ż następuje gwałtowny wzrost zachorowań
- nieprawidłowa dieta – nadmiar węglowodanów i tłuszczów
- choroby sercowo -naczyniowe, cukrzyca, otyłość
- silne narażenie na ekspozycję światła UV i światło słoneczne
- palenie tytoniu
- czynniki genetyczne
choroby oczu trudne do wyleczenia
Prowadzone przez AREDS badania kliniczne dotyczyły sposobu na zahamowanie progresji chorób oczu. Głównie w badaniach skupiono się na zwyrodnieniu siatkówki (plamki żółtej) oka, która po jaskrze i zaćmie, jest trzecią najczęstszą przyczyną ślepoty u osób starszych. Zwyrodnienie plamki żółtej to szybko postępująca choroba, która powoduje nieodwracalną ślepotę pacjenta. Wobec trudności w leczeniu tego schorzenia, a także szybkiego przyrostu zachorowań, poszukiwano sposobu na zahamowanie progresji choroby.
Badanie skupia się na czynnikach żywieniowych powodujących remisję choroby zwyrodnieniowej siatkówki oka. Są to składniki diety, które wzmacniają pracę oka i są ważne dla każdego z nas, nie tylko dla stanów klinicznych. Warto przeczytać, by sprawdzić czy odpowiednio odżywiamy ten cenny narząd.
kwasy tłuszczowe Omega 3 (tran)
Kwasy tłuszczowe Omega 3 zawarte w tranie, czyli tłuszczu rybim to główny składnik odżywczy oka. Jest niezbędny do prawidłowego widzenia. Zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia siatkówki we wczesnym stadium aż o 37%, w zaawansowanym stadium aż o 32%
luteina i zeaksantyna w proporcji 5:1
Luteina i zeaksantyna tworzy ochronny barwnik plamki żółtej, który pomaga filtrować szkodliwe światło niebieskie. Substancje te wykazują bardzo wysoką aktywność, bo aż o 34% zmniejsza ryzyko rozwoju choroby siatkówki we wczesnym stadium, a w zaawansowanym aż 35%.
przeciwutleniacze i cynk
Witaminy o silnym potencjale antyoksydacyjnym to :
- Witamina C –silny antyoksydant w środowisku wodnym, udział w odbudowywaniu wit. E
- Witamina E –bardzo silny antyoksydant w środowisku tłuszczowym –ochrona wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKNT) błon komórkowych fotoreceptorów
- Witamina A – jej obecność w suplementach diety jest kontrowersyjna , w nadmiarze może być szkodliwa
Minerały o potencjale antyoksydacyjnym:
- Cynk –bierze udział w syntezie enzymu antyoksydacyjnego (dysmutazy ponadtlenkowej)
- Selen – w nadmiarze może być szkodliwy
- Miedź, mangan –niezbędny składnik wielu układów enzymatycznych biorących udział w procesach antyoksydacyjnych
Przeciwutleniacze i cynk pomagają neutralizować wolne rodniki i minimalizować stres oksydacyjny. Skuteczność jest bardzo wysoka bo zmniejsza ryzyko rozwoju choroby oczu aż o 46%.
prof. A.Stankiewicz podaje optymalny skład suplementu wspomagającego wzrok:
W oparciu o Dziennik Urzędowy L 136 Unii Europejskiej oraz badania AREDS2 można sugerować następujący, optymalny skład takiego suplementu:
- Omega 3 – DHA (250 mg) 100% zapotrzebowania
- witamina A (800 ug) lub ekwiwalent 12 mg beta-karotenu (z zastrzeżeniem, że niewskazana u byłych lub czynnych palaczy tytoniu); w wielu suplementach diety, np. Centrum Silver 50+, występuje ona w takich ilościach, ale w dołączonych do nich ulotkach nie ma żadnej adnotacji o przeciwwskazaniach;
- witamina C (80 mg) 100% zapotrzebowania;
- witamina B2 – ryboflawina (1,6 mg) 100% zapotrzebowania;
- witamina E (400 IU) 100% zapotrzebowania;
- cynk – jako tlenek cynku (7,5 mg) ze względu na to, że wyższa podaż podrażnia błonę śluzową żołądka);
- luteina + zeaksantyna w proporcji 5 : 1; podawane razem, ponieważ wchłanianie luteiny jest zależne od obecności zeaksantyny; zalecana dawka 10 mg luteiny i 2 mg zeaksantyny;
- miedź – jako tlenek miedzi (0,5 mg); ochrona przed stresem oksydacyjnym;
- selen (25 ug)-ochrona przed stresem oksydacyjnym;
- mangan (2 mg) – ochrona przed stresem oksydacyjnym.
zagrożenia suplementacją
Rynek suplementów stanowi nadal zagrożenie dla konsumentów. Powodem jest brak regulacji prawnych i kontroli składu ilościowego i jakościowego suplementów. Skutkuje to występującymi nieprawidłowościami w ich składzie. Prof. Stankiewicz powołuje się na wykonywaną analizę kilku reklamowanych suplementów, która to wykazała mniejszą od deklarowanej zawartość witamin, a w jednym przypadku nie udało się w ogóle ustalić składu suplementu.
najskuteczniejsza jest zróżnicowana, zdrowa dieta
Dlaczego najskuteczniejsza jest zdrowa, zróżnicowana dieta a nie suplementy? Dieta jest najskuteczniejsza, ponieważ biodostępność witamin i składników mineralnych zawartych w żywności jest dużo większa niż podawanych w postaci tabletki.
Jakie produkty regenerują wzrok? pełnoziarniste zboża, orzechy ,warzywa (szczególnie zielone warzywa), owoce, ryby, jaja, mięso plus suplementacja tranem.
Luteina jest wyłącznie syntetyzowana przez rośliny i występuje w zielonych liściach warzyw oraz żółtych i pomarańczowych warzywach, ale również w owocach. Zawartość luteiny w warzywach jest bardzo różna i wynosi od 0,01 do 40 mg/100 g . Najwyższą zawartość luteiny ma jarmuż (około 39 mg/100 g) oraz szpinak (około 11,9 mg/100 g). Oprócz produktów spożywczych przedstawionych w tabeli luteina występuje w natce pietruszki, w cukinii, papryce. Warzywa są lepszym źródłem tego składnika niż owoce. Najwyższe zawartości luteiny w owocach odnotowano w nektarynkach, jeżynach, agreście, awokado, kiwi, malinach, porzeczkach czarnych.
Zawartość luteiny w warzywach i owocach zależy od wielu czynników, włączając w to metody uprawy, miejsce uprawy – region geograficzny oraz procesy technologiczne. Luteina koncentruje się najczęściej w skórce i w miąższu owoców i warzyw. Substancja ta występuje również w żółtku jaja kurzego . Obecność luteiny w żółtkach jaj jest konsekwencją skarmiania kur produktami roślinnymi. Z uwagi na rodzaj hodowli i sposób karmienia kur, zawartość luteiny w żółtkach jaj może być różna. Z badań wynika, że zawartość luteiny w żółtku jaja wynosi 1723 ± 690 μg/100 g **
Poniżej zawartość luteiny w produktach spożywczych**
Produkt spożywczy | Luteina/zeaksantyna (mg/100 g) | Średnia zawartość luteiny (mg/100 g) |
Jarmuż | 39,55 | – |
Jarmuż gotowany | 15,79 | |
Szpinak surowy | 11,93 | 8,95 |
Szpinak gotowany | 7,04 | – |
Sałata | 2,63 | 0,41-1,65 |
Brokuły | 2,44 | 1,97 |
Cukinia ze skórką | 2,12 | – |
Dynia | 2,12 | 2,82 |
Brukselka | 1,59 | 0,51 |
Groszek zielony (w puszce) | 1,35 | 2,23 |
Kukurydza (w puszce) | 0,88 | 0,41 |
Fasolka szparagowa | 0,64 | 0,29 |
Marchew | 0,35 | 0,30 |
Kapusta | 0,31 | 6,89 |
Melon | 0,04 | 0,03 |
palenie papierosów i spożywanie alkoholu przyśpiesza rozwój chorób oczu
Prof. dr hab. n. med. Andrzej Stankiewicz, Suplementacja diety w zwyrodnieniu plamki związanym z wiekiem. Fakty, mity i zagrożenia, Część I, Przegląd Okulistyczny, 2015r
Prof.dr hab. n med Andrzej Stankiewicz, CO NOWEGO W SUPLEMENTACJI DIETY W AMD, Prezes Stowarzyszenia AMD Warszawa 16.11.2013
**E.Kwiatkowska, Luteina – źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna, Postępy Fitoterapii, 2010r.